Grenoble – la ville de la santé!

Grenoble, hälsans stad! Eller Grenoble, Frankrikes mest förorenade stad.

Jag tror förstås att man syftar på de oändliga möjligheter till utomhusaktiviteter och naturupplevelser men det är svårt att undgå paradoxen. Som jag tidigare skrivit är Grenoble, orten jag befinner mig på i år, väldigt förgiftad av avgaser och annat. Kommer man upp en bit i bergen kan man se det tunna, gula ”moln”-täcket som ligger över staden. Som ett grytlock.

Detta trots att kommunaltrafiken här är den mest välutbyggda jag träffat på. Spårvagnar var tredje minut och smidiga bussar i alla riktningar bra mycket tätare än i Göteborgs Västtrafik. Vad kan egentligen få människor att prioritera bort bilen?

Trots smältande glaciärer ett stenkast bort och att de obegripliga trafikljusen lyser rött i varje korsning (även då ingen korsande trafik syns till) fortsätter det att vara nästan omöjligt att ta sig igenom stadskärnan i de mest kritiska tiderna. Bilarna puttrar sakta ut avgaser i tomgångsläge och att ständiga inbromsningar och accelerationer inte är det mest gröna körsättet vet vi redan.

Någon som är sugen på att optimera trafikljussystemet här? En intressant men komplex uppgift tror jag, som lätt skulle halvera medelutsläppen i trafiken!

Under tiden kan vi fundera på andra incitament och lösningar på hur man kan påverka människor till att själva verka för en grönare och renare stadsmiljö.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *