environme!

Här sitter jag i en iskall studentlya mitt i Grenoble, i Alperna och Frankrike. Huset är så dåligt isolerat att mångdubbel effekt på elementet säkert måste till för att värma upp rummet. Eftersom elräkningen var svindyr har vi bestämt oss för att stänga av det helt. Om man bortser från den ekonomiska aspekten och säger att vi gör det för miljön uppstår två intressanta frågor att fundera lite på:

1. Att använda energi som ändå går till spillo. 2. Plåga sig för miljöns skull?

Uppenbart är att franska hus är gamla och behöver renoveras. Det är nog inte heller handlingarnas handling av oss att stänga av elementet under ett par måndaders tid, om än man kan säga att den är symbolisk. Men i dag är det ändå så att vi använder massor av energi utan att tänka på det, och att offra sin dagliga komfort känns jobbigt även om vi är många som har ambitioner. Självklart, många bäckar små men jag tänkte lägga lite mer ljus på oss studenter. Under mina snart tre år som ingenjörsstudent har jag ofta känt mig frustrerad över hur lite man tvingas att lära sig om miljö och hållbar utveckling. Vi tillhör ju trots allt en grupp som har stor möjlighet att påverka framtiden. Det är vi som ska fatta rätt beslut och ta fram de produkter och system som är smarta, resurssnåla, användarvänliga och framför allt i linje med det bästa för vår jords hälsa.

Så därför, environ me! är en blogg med fokus på just hållbar utveckling, på miljöinnovation, på grön kapitalism och massa andra saker som är bra för oss som faktiskt kommer vara tvungna att driva vårt arbete för en friskare värld. Vad kan du göra?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *