Superforskningscenter påväg till Lund

Universitetsstaden Lund tar med 90 % säkerhet hem ESS, Europas nya superforskningscenter, med spetsteknik inom läkemedels-, material- och energiforskning skriver Dagens Nyheter idag. En jättelik neutronaccelerator skall i så fall byggas, där material genomlyses av ljuset och ökar kunskapen om dess strukturer och spänningar. Det här möjliggör framtagning av nya material, som bland annat kan användas för produktutveckling inom energi, miljö och klimat, och till framtidens transporter.

Centret innebär en satsning på 14 mdr kronor, och skulle generera ca 700 nya jobb inom Skåneregionen, lägg därtill att omkring 6000 toppforskare inom området skulle lockas till Lund varje år.

Och naturligtvis spännande företag inom forskningsintensiv industri (läs miljöinnovation??)!

Källor: eDN, SVT, Berlingske tidene

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *