En lysande framtid

Den vanliga gamla glödlampan ska ju förbjudas i EU från och med september i år. Just nu finns i princip bara lågenergilampan som alternativ, ett också väldigt effektivt alternativ för att minska energikonsumtionen. Men det där har ju varit en sån där levande myt – är lågenergilampan verkligen bättre än glödlampan?? Den transporteras långt, innehåller kvicksilver och måste säkerhetshanteras om den skulle gå sönder.

Tur är då att lysdioderna är på väg! DN skrev igår om LED-lamporna, Light Emitting Diodes, som för närvarande enbart är ett attraktivt alternativ för svenska väg- och gatukontor. Privatpersoner får nöja sig med lysdioderna i ficklampor och cykelljus (ni vet studentlyset). Men utveckligen går snabbt framåt – beroende på vilken forskare kommer riktigt bra dioder att finnas på marknaden om 2 – 5 år! Både som kallt och varmt ljus, för kontorsmiljö som kräver koncentration och mysig hembelysning.

Lysdioderna är både mer långlivade och energisnåla än dagens lågenergilampor, tack vare luminiscens som är ett helt annorlunda sätt att producera ljus på. Jag som egentligen aldrig varit särskilt teknikintresserad tycker verkligen att framtiden låter jättespännande! Så spännande att det nog blir en kurs i miljöteknik till hösten!

Bild från DN 19/4, Snart lyser dioderna upp våra hem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *