Les cyclofolies

Inte för att man behöver påminna studenter om man kan cykla och att det är bra på alla sätt och vis, men jag tänkte uppmärksamma några roliga företeelser här i La France! Det här affichen sitter uppe lite över allt i stan; den 6:e juni ska cykeln firas i samband med ”le jour de la Fête Européenne du Vélo”*. Objektivet är att promota användandet och imagen för cykeln i städer. Och det ska göras genom spel och lekar, provning av konstiga cyklar, mekaniska gåtor…. men också genom antistöldtips och annat mer praktiskt. Ja, varför inte?

Många cyklar redan i Grenoble, men tyvärr är det som vanligt övervägande studenter som gör det. Jag har ju redan uppmärksammat trafikproblemen här.. Det finns ett kommunalt bolag som hyr ut cyklar över dagen, veckan, månaden eller t.o.m året och cykelbanorna är helt ok, så mycket är gjort. Ändå är vi så hjälplöst fast vid bilen! I många franska (och andra europeiska) städer finns emellertid också les Vélib’s, cyklar som enkelt finns disponibla på gatan, kan hyras för 30 min och uppåt, och lämnas tillbaka på flera andra ställen i städerna. Sjukt bra för turister, men även för vem som helst som vill förflytta sig snabbt och billigt. Har vi sånt i Sverige också??

  • jour = dag, fête = fest, vélo = cykel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *