Svagt intresse för grön el

… läser jag i onsdagens Göteborgsposten. Få konsumenter är beredda att betala extra för miljövänlig el (från förnyelsebara källor). Man förlitar sig istället på att den ”vanliga” elen är bra el. Enbart 5 % av Vattenfalls kunder har aktivt valt miljöalternativen genom att ursprungsmärka elen. Även hos kunderna till Telge Energi, som enbart levererar förnyelsebar energi, är valet baserat på pris, då endast 1 % av dem hänvisat till miljöprofilen.

För mig väcker det här två tankar. Självklart vore det bäst om elbolagen, som Telge Energi gör, var med och konkurrerade med priset på grön el på den vanliga marknaden och inte spelade i en egen dyrare miljövänlig kategori. Å andra sidan vet vi att denna energi fortfarande är en bristvara och att stora investeringar krävs för att ta sig in på marknaden. Med färskt minne om att Vattenfall fått jumbopris för sitt (falska?) klimatarbete tänker jag på konsumentmakten. Även om det ligger i tiden för företagen att anpassa sig, undrar jag om 5 % av kunderna, eller en halv procent som enbart vill ha vindkraft, verkligen sätter press och snabbt driver fram de lösningar som krävs?

Vill man ha ytterligare perspektiv på saken kan man läsa kommentarerna till GP:s artikel på nätet. Olika sanningar råder som vanligt…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *