Lite leantänkande i matbutiken kanske?

Att leva på slängd mat kan ju låta ovärdigt, men ett reportage i Aktuellt (9 juli, kl 21:00) visar på ett helt annat problem. Ungefär 50 % av all mat som produceras i världen når aldrig våra munnar, utan slängs rätt ner i soptunnan även fast den i många fall är fullt ätbar. I Sverige motsvarar det 100 kg slängd mat per person och år!

I reportaget medverkar ett par som kallar sig friganer och är del av den globala rörelse som förespråkar att leva på överflödiga resurser i samhället. Inför programmet hade de varit på baksidan av en matbutik och hämtat med sig massvis med kastad mat; bröd, ost, grönsaker som var i högsta grad ätbar, fastän bäst före-datumet passerats med någon knapp dag. Slöseri i dess mest slösaktiga form alltså!

Så, jag uppmanar oss alla, sluta släng mat! Det är varken ekonomiskt eller (framför allt) miljömässigt försvarbart. Jag vet själv hur ofta öppnade burkar eller grönsaker kan bli liggande i kylen för att jag blivit sugen på något annat och köpt hem det i stället. Börja planera matsedeln, gå igenom kylen ofta, förvara produkterna väl, acceptera att det kan vara tomt i hyllan i butiken om man kommer sent en kväll (vilket får mig att tänka på the newsboy problem, och då borde det vara okej?)… Och tryck på handlarna. En ICA-butik i Lund som också uppmärksammades i programmet har sparat 1.5 miljoner kronor på att göra något åt problemet. OK att vi utnyttjar jordens resurser ibland, men då får det faktiskt vara till någon nytta!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *