I firar 40 år med mer miljömedvetenhet

I dagarna firar Industriell ekonomi i Linköping 40-årsjubileum (vi var först!) och med det kommer diverse trevliga arrangemang och fest. Igår var jag till exempel och lyssnade på Fortum, som har nystart på sitt traineeprogram som verkade spännande. Fortum lägger relativt stor vikt vid hållbar utveckling varför det såklart tilltalar mig och min energiinriktning lite grann.

I eftermiddag var jag också på en föreläsning med Torbjörn Yngwe Bäck, som tidigare har jobbat på exportrådet i Peking. Han pratade om ”Kinas roll som affärspartner” och tog oväntat upp både miljö och CSR. Då blev jag glad. Så fort någon som man inte väntar sig tar upp dessa ämnen inför människor som inte aktivt sökt att lyssna på dem tror jag ett litet frö sås för vidare eftertanke.

Ett par av Bäcks betraktelser får avsluta det här inlägget:

– om fem år kommer det kanske vara Kina som förser oss med miljöteknik, och inte vi som berättar för Kina vad de måste göra.

– Vid etablering i Kina är det vanligt att företag ”glömmer bort” saker som är självklara här hemma. Det är dumt. Tänk på CSR och se till att med gott samvete alltid kunna svara ”nej” på frågan ”Gör vi något som pressen hemma helst inte borde få nys om?”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *