Därför är FN:s klimatpanel inte trovärdig

Det var en intressant föreläsning. Som någon i publiken uttryckte det; det här får oss att kritiskt ifrågasätta det informationsflöde om det fruktade klimathotet som kommer överallt ifrån.

Det IPCC sysslar med är farligt nära politik, menar Ingemar Nordin, och det är någonting de inte har mandat för. Den så kallade hockeyklubban, beviset på människans inverkan på klimatet, som presenterades i en rapport av IPCC år 2001 är ett praktexempel på den politiserade vetenskapen. Det forskarpar som tog fram denna hade både använt en felaktig statistisk metod och undanhöll data när forskningen kritiserades. Man ville helt enkelt visa på något som egentligen inte gick att bevisa. Vidare menar Nordin att det inte finns något som helst konsenus om klimatfrågan inom forskarkåren, som det ofta försöker framhållas. De forskare som granskade rapporten var nämligen så lata och hade så mycket annat att göra att de knappt läste igenom den. Eller så var de själva med som referenser, och man vill såklart inte kritisera sig själv. Dessutom är det väldigt få journalister och politiker som har läst något annat än sammanfattningen av rapporten, och i den återges inte allt. Som till exempel kritiska invändningar mot viss forskning. IPCC är alltså inget att lita på.

Kritiserad klubba

Men jag väljer ändå att tro på klimathotet, om det nu kan vara något bra. Det känns trots allt mest logiskt att vi måste hushålla med jordens resurser för att den inte ska gå under, även om jag häromdan, visserligen cyklade till maxi, men köpte köttfärs, skinka, bacon, lax, fiskpinnar. Och en ekologisk mjölk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *