En grönare undervisning

Med anledning av Sofias kommentar på förra inlägget tänkte jag ta tillfället i akt att prata lite kring det här med ansvarsfull undervisning på högskolan. Ett av de kommande inläggen kommer sedan att handla mer om miljölogistik och CSR i Supply Chain Management.

Hållbara logistiksystem är alltså en av de allra första kurser som jag läst där man fått gå lite mer på djupet i både miljöfrågan och det utvidgande begreppet CSR. I flera kurser tidigare har jag fått lära mig om växthuseffekten och att vi är på väg i en global uppvärmning. Jaha? Nej, det hade jag inte hört talas om tidigare. Inte ett ord om att det faktiskt finns andra miljöproblem också, eller risk för problembyten när förhastade åtgärder sätts in. Förutom att det inte är särskilt stimulerande, är den okunskap som visar sig även hos de som ska kunna väldigt frustrerande.

Det vi bygger på högskolan är det som kommer att arbetas utefter i näringslivet sen. Och tyvärr är det nästan bara de med ett stort intresse som söker upp den typen av kurs som hållbara logistiksystem är. Jag är av den uppfattningen att för att vi ska kunna åstadkomma någonting omvälvande på företagen gäller det att alla är med, klyschigt kanske men sant, för att argument ska tas på allvar och saker hända. Annars blir det även fortsättningsvis ”miljönissarna” som driver, och näringslivet gör bara det allra nödvändigaste. Hur svårt kan det vara att inse att hållbar utveckling i långa loppet ger möjlighet till både lägre kostnader och högre intäkter, för både företag och samhälle, än det fortsatta resursslöseri vi har idag? Visst, det är mycket som händer nu, men apparaten är ändå förvånansvärt trög.

Bland annat av den här anledningen sökte jag posten som ordförande för studienämnden här på I-sektionen i Linköping förra året, fick den, och har under året jobbat många timmar med utbildningsbevakning och –utveckling. Men oj så svårt det har varit att få folk att öppna ögonen för att det här visst är en viktig och angelägen fråga. Förhandlingsteknik kanske, men fortfarande svårt. Och som vanligt finns det så oändligt många frågor som är mycket högre prioriterade och lite akutare just nu, varför miljöfrågan även för mig fått ge vika. Lite som i samhället kanske?

Men ändå, jag är positiv inför framtiden. Förutom den här nya logistikkursen är ett par miljöteknikkurser på väg att bli valbara i programmet, och en CSR-grupp i startgroparna. Lyckas man så ett frö är sannolikheten ändå ganska stor att en liten blomma så småningom slår ut, och det tror jag att vi har god chans att göra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *