Crazy matatu ride

Är du sugen på en nära döden-upplevelse kan jag rekommendera en tur i Nairobis rusningstrafik, gärna en fredageftermiddag när alla ska hem efter jobb, jobbsökande, shopping, eller vad nu alla dessa kenyaner gör i stan på dagen. Prova först att förflytta dig till fots, sedan att hoppa på en matatu (knôkfull minibuss som används i kollektivttrafiken och i vilken hiphop på maxvolym spelas). Tänk dock på att det är the survival of the fittest som gäller. Klarar du inte att se upp eller att armbåga dig fram kommer du garanterat att antingen bli påkörd när du försöker gå över gatan (här finns nämligen ytterst få övergångsställen och där väl det gör det kör alla mot rött ändå) eller aldrig komma på någon buss för alla andra människor som också ska det. Väl på matatu:n gör du bäst att hålla i dig för, som jag just skrev, man kör fort och skyr inga medel för att ta sig framåt. Dock finns det ibland en gräns för hur mycket bilar och människor som kan komma i vägen för att det verkligen ska röra sig. Igår tog det oss nära tre timmar att förflytta oss från andra sidan stan och hem, och det hade garanterat tagit ännu längre tid om vi inte hade hoppat av bussen där det tog tvärstopp för att gå 30 min till byteshållplatsen. Eller hållplats förresten… Vet du inte riktigt vart du ska eller hur bussarna går gör du bäst i att stanna hemma. Ytterligare en mysig grej är de rena avgaserna du andas in, ögonen som börjar svida och det svarta som kommer ur näsan när du snyter dig när du kommit hem.

Trodde aldrig jag skulle säga det här, men tacka vet jag både Västtrafik och fransmän som kör bil!

2 svar på “Crazy matatu ride”

  1. Hahaha, när man börjar tycka att fransmän kör bra bil då har det gått långt;) Här hemma avlöser casen varandra och jag börjar bli så smått galen… Ser ingen ledig tid förrän i jul och det känns ju sådär motiverande. Well well, ska hem till Stina och diskutera exjobb nu! Kram!

    1. Jo man kan ju tycka det.. Men de verkar medvetna om problemet iaf, aven om det inte lar handa sa mycket pa lang tid. Igar var det t.ex. ett langt reportage om trafik och infrastruktur i Kenya pa nyheterna.

      Heja Sofia! Du fixar plugget, det ar jag saker pa. For mig kanns det dar aningen avlagset men jag skjuter ju det framfor mig istallet… Stor kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *