Internet för nybörjare

En förmiddag i veckan undervisar jag hittills fyra studenter i min egen ålder, tre tjejer och en kille, i Internet. Allihop kommer från Kibera, en av dem hanterar facebook ganska bra medan övriga tre i princip aldrig har använt Internet förut och har begränsad datorvana. För att komplicera till det hela lite mer har killen bristande kunskaper i engelska (eller jag i swahili) vilket försvårar kommunikationen en aning. Det här är verkligen en stor utmaning och spännande problemlösning som har krävt av mig att tänka till ordentligt på hur jag själv använder Internet men också vad som är de mest grundläggande sakerna att ha kunskap om. Om du börjar fundera lite, att använda Internet är mer eller mindre som att äta i Sverige; du klarar dig inte utan det och det är ett så naturligt verktyg att man inte tänker på hur man hanterar det. Men hur förklarar man för någon som sitter framför en datorskärm med ett tangentbord och en mus, inte för första gången men definitivt inte för hundrade gången i år, vad Internet eller en webadress är?

Första gången kom jag dit helt oförberedd eftersom jag inte visste att jag skulle hålla i det helt själv, och fick improvisera ganska friskt, men andra gången var jag mer förberedd med kursmaterial och en Internet Search Practise Exercice som jag skickade till dem på deras nyöppnade mailkonton. Hur högt är Mt Kilimanjaro? Hur stor är Sveriges folkmängd och vilket datum är premiärminister Raila Odinga född? Googla fram svaren och maila tillbaka dem till mig! Det gick riktigt bra men det svåraste för dem var nästan att navigera mellan fönster och stava rätt. Till nästa gång behöver jag dock lite input och idéer på bra övningar mottages tacksamt!

Är glad att jag bara har fyra studenter förresten – olika nivåer och inlärningshastighet tillsammans med min hittills ganska lilla erfarenhet av pedagogik gör det tillräckligt svårt ändå…

5 svar på “Internet för nybörjare”

      1. Det kom absolut till nytta! Använde det mer som stöd och checklista för vad jag borde täcka in, och hittade sedan på relevanta övningar. Klart användbart 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *