Kenyaliv

De senaste dagarna har liksom alla andra dagar varit busy busy, men ju mer tiden går desto kortare känns de. Efter en vecka på guesthouset hade jag börjat bygga upp små rutiner vilka nu har förändrats lite då jag i måndags flyttade in hos Monica i hennes lilla men mysiga lägenhet med utsikt över Kibera-slummen. Men på ett ungefär ser dagarna ut såhär: runt 9-10 börjar jobbet med en aktivitet på förmiddagen och oftast en annan på eftermiddagen. Är jag inte och jobbar på Cyber och smider affärsplaner (Raphael har massa riktigt bra sådana) kilar jag oftast förbi där en sväng ändå och går igenom den dagliga internetrutinen. Då brukar jag dock ha svårt att undvika Etiopen-killen som dessutom har bjudit med mig till kyrkan på söndag… Vid 18-19 kommer jag hem, varvar ner lite och skriver, eller går ner till ”the office” där Moses och Monica håller i afroaerobics varje kväll. Runt 20:30 äter vi sedan middag tillsammans och jag får veta alla möjliga spännande eller hemska grejer om Kenya. Det är verkligen häftigt att få uppleva landet och kulturen inifrån!

Jag jobbar måndag till lördag så i söndags var det verkligen behövligt att få sätta sig ner i trädgården på guesthouset, lyssna till vinden i träden (och titta på apan på grannens tak som jag dock inte lyckades fånga på bild) och fundera lite mer på vad jag vill hinna med under min tid här nere. Jag såg den första veckan som en lära känna-vecka av organisationens verksamhet, människorna bakom den och Kenya över huvud taget. Nu kan jag se i vilken riktning jag vill gå och i vilka projekt jag vill lägga mest energi.

Så vad har jag haft för mig det senaste? Sedan förra ordentliga inlägget har det varit lördag, söndag, måndag, tisdag och onsdag. Väldigt mycket har alltså hänt och jag har nästan svårt att sortera allt för att det ska bli en sammanhängande text. Lördagar kommer hursomhelst framöver att vara min lekdag tror jag, med art class på förmiddagen och dance class på eftermiddagen. Egentligen kan man fråga sig om det verkligen var den typen av arbete jag kom hit för, men ärligt talat, mer meningsfullt arbete är svårt att leta efter. Bara genom min närvaro där bidrar jag på något sätt och om jag inte gör det så är glädjen barnen sprider oemotståndlig. Det kommer säkert ett inlägg dedikerat till dem!

Imorgon är det återigen torsdag, vilket innebär kenyansk intervallträning på förmiddagen. Blir spännande att se om jag har gjort några framsteg sen förra veckan… På fredag sen ska jag för första gången ta mig utanför Nairobi, på en tour tillsammans med ett holländsk-amerikanskt par jag träffade på guesthouse och deras kenyanska vän. Kul! Mannen, som jag först refererade till som ”en tjock amerikan” visade sig vara i Supply Chain Management-business och vice president på Agility. Om jag hade vägarna förbi Kalifornien skulle jag höra av mig… Också kul!

Det är alltså en ganska stor spridning på mina aktiviteter, med en blandning av rent egoistiskt utvecklande saker och ganska smärtsamma möten med den kenyanska verkligheten. Att ta till sig att det bara runt knuten råder total fattigdom med allt som det för med sig, som våldtäkter, alldeles för tidiga graviditeter, HIV osv. är dock fortfarande svårt.

Ska försöka få upp lite bilder som illustration när jag får möjlighet. Internet här hemma är dock svindyrt och ganska långsamt så det får bli en dag när jag känner mig rik.. (Det gäller att hålla i slantarna här nere för annars har jag insett att de rinner iväg. Skulle alla som vill ha pengar av mig få sin vilja igenom skulle jag vara tvungen att flytta hem igen inom kort så det gäller att vara hård). A bientôt!

Ett svar på “Kenyaliv”

  1. Jag tycker det är kul att höra att volontärarbetar utifrån vad du faktiskt KAN efter några års studier på universitetet med affärsidéer, SWOT och allt vad det är. Nog för att det kan vara berikande att hjälpa till med ”enklare” grejer men nu får du ju verkligen göra vettiga grejer som de kanske har svårare att göra själva. Behöver du lite input för försäljning för nån grej så fråga loss. Jag drillar mig i det hela hösten här i Stockholm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *