Mzungu ana kula ugali

Innan jag åkte hit hade jag en föreställning om att jag skulle ägna kvällarna till att läsa och fundera på saker. Väl här har jag insett att läsa näst intill är en omöjlighet. Palla ta in mer grejer! Det jag gör istället är skriva och fundera på saker. Nu har jag i och för sig bara varit här i tre dagar men kvällstimmarna är verkligen guld värda för att bearbeta dagens händelser och varva ner inför kommande. För man hinner med en del, trots att jag inte rör mig speciellt mycket i avstånd. Idag har jag till exempel 1) ägnat två timmar till att tillverka ett halsband tillsammans med de HIV-positiva kvinnorna i hantverksprojektet 2) blivit guidad runt i Kibera och ätit ugali hemma hos Maureen som är projektledare för hantverket 3) påbörjat arbetet med att starta en blogg för organisationen tillsammans med Simeoni som annars har hand om musik- och videoproduktionen 4) hängt på Cyber och fått se en väldigt stark och imponerande film som Rapho gjort om upploppen i Kibera efter valet 2007 samt fått veta att kenyaner är jättebra på att festa och att jag borde följa med ut snart. 5) ätit mitt första lagade mål mat sen jag kom hit (förutom ugalin..) här på guesthouse. Bönröra med ris och grönsaker var GOTT. Och vet ni. Imorgon är det running class – jag ska träna med kenyanska långdistanslöpare. Wiiii!

Man får helt enkelt se och höra en hel del som inte är som hemma, men de känslor och tankar som detta framkallar sparar jag till ett annat inlägg. Nu blir det lite bildvisning istället!

Mzungu ana kula ugali betyder viting äter ugali (majsgröt) och var vad Maureen sa till sin dotter Gloria (på bilden). De tyckte det var väldigt roligt. Jag tyckte att det var gott, i alla fall tillsammans med typ spenatröran som var till.

Jag på min första Kibera tour. Fattigdomen är så starkt slående att man nästan inte ser den, men det är på något sätt ändå vackert där.

Vy över en del av Kibera. Nybyggda bostäder finansierade av staten syns i bakgrunden, men då människor kan flytta från sina skjul till dessa kan andra flytta in från landet varför slummen inte minskar.

Och så den efterfrågade bilden på Cyber med Rapho.

Vi hörs nog snart igen!

4 svar på “Mzungu ana kula ugali”

  1. Kul att se att du är på plats, efter vad jag kan läsa så har du fullt upp. Skickar en hälsning från sommarens arbetskamrater C

  2. Ja, vad blev det för implications på det där swot:en egentligen? Annars kan jag väl mest kommentera på att jag känner igen mig på bilderna förutom att jag inte kan minnas de där nybyggda husen då. Hur länge har de stått där? Hemskt att så lite förändras egentligen… Take care!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *