Firmafest

I lördags var det fest här på ”jobbet”. Vilket betydde att alla andra projekt ställdes in under dagen för att hela personalstyrkan + lite annat random folk helhjärtat skulle kunna fokusera på förberedelserna. Tidigare under veckan skämtade de med mig och sa att mitt uppdrag var att slakta en get. Vilket jag såklart trodde var just ett skämt. Men icke. Som tur var slapp jag ansvara för det hela (min uppgift blev att skala 10 hela vitlökar istället), men att en get skulle dö var sant. Vid niotiden på morgonen gick Monica, Moses och jag till den lokala marknaden för att köpa kilovis med grönsaker till maten, och då ska geten tydligen ha varit vid liv. Det här är dock vad jag fick se när vi kom tillbaka:

Tydligen är det såhär det går till när man har stor fest i detta land. Man slaktar ett djur och tillagar det. Inget går till spillo; muskler, tarmar, hjärta, blod, allt ska med. Men i flera olika rätter:

Efter en dags förberedelser var det dags för middag. Paul, överprojektledaren för organisationen, höll ett litet välkomsttal på kiswahili, sedan var det bordsbön och efter det fritt fram att hugga in på maten. Pilau, ugali, kött- och potatissoppa, inälvssås, blod, spinat, sallad, mer kött. Jag var lite försiktig med vad jag stoppade i mig, särskilt beträffande den numera grillade och kokta geten, men ärligt talat smakade det mesta förvånansvärt bra. Dock var det kanske inte en fin och sofistikerad middag som man är van vid hemma. Folk spridde ut sig i lokalen, åt, någon pratade i mobiltelefon och när alla var mätta och belåtna var det dags för dans à l’africain. Och det var inte alls så farligt som jag hade föreställt mig. Det handlar bara om att hitta rytmen och låtsas att man har en snygg afrorumpa att svänga i takt till musiken, typ. Efter några timmar på Wayo Wayo Headquarter åkt vi; Monica, Moses, Rapho, Simon och jag med Joseph (min chaufför och bodyguard) till stan och vidare äventyr.

Härifrån var det dock inga konstigheter. Principen med kenyansk fest är densamma som för svensk. Man dricker alkohol, blir full (vissa mer och andra mindre), går ut och dansar och vaknar upp bakis dan därpå. Allt för att ha kul. Och det var det verkligen. Ser redan fram emot nästa gång!

I början av dagen hade jag verkligen världens hemlängtan, trots den helt nya upplevelsen med festförberedelser i Nairobi. Men efter en kvälls dansande och upprymdhet är alla negativa känslor som bortblåsta. Jag är i Kenya ju 😀

4 svar på “Firmafest”

  1. Låter verkligen görskoj! Härliga bilder! Maten såg ju… god ut;) Nä, skoja, det var den säkert. Verkligen en upplevelse iaf.. Slakta en gris, ja då är det fest minsann! Lite ”Emil i Lönneberga” typ!

  2. get-fest och afro-dans! låter fett najs! själv har man käka nachos och kollar på idol-finalen, svennigt värre:) trevlig helg på dig!! kram kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *