En promenad i kontraster

Idag gick jag på upptäcksfärd från huset. Målet var Nakumatt Westgate, ett shoppingcenter i stil modernt och flådigt. Huset på Fox close ligger lugnt och lummigt, lite avsides från farten och fläkten. Jag tror att det tar ca 30 min att gå till jobbet härifrån och ytterligare 10 dit (men nu har jag testat mina nya ecco goretex-walkingskor och de håller för både damm och lera så det ska nog gå fint). Att gå var något jag gillade när jag var här förra gången också, för att få tid att se och tänka.

Solen steker och och gårdagens ösregn (som jag drabbades av) märks inte alls. Jorden är snustorr. Längs Rhapta road som löper ner mot Westlands där jag jobbar är det ganska lite trafik och färgerna tydliga på trädens blommor; orange, klarröd, lila. Från kyrkorna jag passerar hörs gospelsång, det är ju söndag. Ju längre ner jag kommer desto hetsigare blir trafiken och när jag ska gå över huvudleden gäller det att titta höger vänster höger flera gånger och ta sats. Det finns inga övergångsställen och definitivt ingen regel om att man måste stanna för gående. Väl på Westgate sätter jag mig en stund på Dormans – the coffee experts med en cappuccino och påbörjar detta blogginlägg.

En promenad hit och hem visar verkligen på kontrasterna i detta land. Bland butikerna myllrar indiska familjer i traditionell klädsel, västerlänningar, japaner och troligtvis välbärgade kenyaner. Västinfluenserna är tydliga bland annat med kaffebarerna men de afrikanska tonerna är inte långt borta. Alla verkar verkar storhandla denna söndag. Säkerhetsvakter checkar väskorna. Städare torkar golven. Utanför trängs och tutar bilarna och en bit bort står fattigare kenyaner och försöker sälj frukt eller Masaai-produkter. Jag köper en stor kudde att kånka på. Taxi taxi?, Sister, can I help you? ropar man. På vägen hem ser jag också en död man ligga mitt på gatan. Några personer försöker flytta honom åt sidan. Jag tittar bort. Och så kommer regnet igen. Jag skyndar mig men det gör inte så mycket att jag blir blöt. Det doftar friskt av jord och vatten, och jag har inte bråttom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *