In the motherland, mimi ninaitwa Julia Akinyi Achieng

Efter nu totalt fem månader i Kenya har jag till slut sovit på stampat jordgolv i en lerhydda och samma dag ätit majsgröt (som dessutom var gjord på hemmaodlad majs). Det var en föreställning många hade av vad jag skulle göra här innan jag åkte hit förra året. Jag sov dock i en vanlig säng och madrass vilket kanske gör det lite mindre på riktigt?? Hur som helst, Kisumu var fantastiskt. Kanske inte själva stan, men upplevelserna och vyerna runt omkring. Här bjuder jag på lite bilder:

Vårt sällskap flodhästen ute på Viktoriasjön!I Kisumu är cykeltaxi väldigt vanligt, till skillnad från i avgasiga Nairobi. Vi åkte dock Tuctuc och hamnade i denna trafikstockning…

Efter en natt i staden bar det av ut på landsbygden, till the real motherland. Efter en timme i matatu fick vi åka sista biten med piki piki på en faktiskt ganska bra väg. Orsak: den leder till premiärminister Raila Odingas statehouse, och passerar mark som Obama äger. Hans far var luo, stammen som dominerar i Kisumu med omnejd.


Detta möttes vi av; väldens sötaste hus med underbar trädgård, höns, getter, kossor, kattungar, färska bananer, guava-, papaya- och mangoträd, och så livliga Liz, mitt ressällskap Raphaels brorsdotter som bor där tillsammans med sina farföräldrar.

Nog ser jag lite afrikansk ut utanför min hydda… Numera har jag även ett lokalt namn; Julia Akinyi Achieng. Alla luos får förutom sitt familjenamn ett mellannamn som oftast beror på när på dygnet man var född. Jag fick två!

Jag avslutar med en fin bild som lite visar både det moderna och traditionella. Till viss del har tiden stått still i hur man lever på landsbygden och elektricitet är det inte många som har. Vatten samlas vid regn eller från en närliggande damm, och den mesta av maten odlas på den egna marken. Men i princip alla har en mobiltelefon med vilken man både kommunicerar med nära och kära och utför bankärenden. När jag blir lite rikare ska jag investera i solpaneler och montera på familjen Okongos tak. Då slipper de gå någon kilometer för att kunna ladda telefonen. Det fascinerar mig hur man med små medel kan förenkla livet avsevärt för dessa människor, men ändå behålla traditionen och hållbarheten.

Ero kamano (tack så mycket i luo) Kisumu för en fantastisk helg och på återseende!

2 svar på “In the motherland, mimi ninaitwa Julia Akinyi Achieng”

  1. Tack fö rapport. En grupp teknologer har utvecklat en metod att använda dom ovälkomna vattenhyacinterna för att tillverka ekologiska och billiga dambindor.
    Dom har samarbetat med Evance Odhiambo i Kisumo som gör vykort av papper
    från hyacinterna och Village Volunteers i Kisumo. Produkten heter Jani. Hälsningar
    Farmor och Olle

    1. Intressant farmor å Olle! Det är häftigt hur man kan göra nya smarta, lösningar av problem som ju vattenhyacinterna är. Tack för tipset!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *