Katastrofen – mina tankar är i Nairobi

Efter över ett dygn är gisslandramat i Nairobi ännu inte över. Över 50 personer är döda och omkring 200 skadade, enligt senaste uppgifter. Vi nåddes av nyheten om skottlossning inne på Westgate Shopping Mall via facebook igår någon timme efter att det börjat, och lyckligtvis kunde vi ganska snabbt konstatera att alla närstående – vänner, kollegor och familj är i säkerhet. Men jag utesluter inte att personer som jag känner vid namn på något sätt är bland drabbade 🙁 Westgate är ett ställe där jag har varit vid otaliga tillfällen – handlat mat, lunch, fika, middag, afterwork, bio… och såväl västerlänningar som kenyaner flera samhällsklasser är där någon gång ibland. Vi har nog alla varit medvetna om att en terrorattack riktad mot denna typ av plats skulle kunna inträffa, givet Kenyas historia med al-Shabaab och tidigare hot, men åtminstone jag har aldrig funderat på att det skulle ske med en sådan kaliber. Det är ofattbart det som har hänt och kommer påverka Kenya länge.

Samtidigt enas folket på ett enastående sätt och går man ur huse för att donera blod, köerna är långa på alla utmärkta sjukhus och temporära inrättningar runt om i staden. Volontärer är ute och skänker frukt och te till de arbetande utanför shoppingcentret. Hate speech som annars är ganska vanligt i kenyansk social media är som bortblåst. Någon idiot försökte sig på att skylla attacken på före detta premiärminister Raila Odinga, men blev direkt nedtryckt även av de som i vanliga fall är emot RAO. Positiva vindar i allt elände.

Hade jag varit kenyan hade jag sagt let us pray that all will be over soon, for the victims and their families. Jag hoppas att det är över snart, att de skyldiga ställs inför rätta, att Nairobis befolkning återgår till att känna sig fria och att vi alla blir starkare tillsammans. Hang in there everyone <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *