Kärlek är kärlek, OK?

En sorglig dag för Uganda. Idag blev det så klart att det enligt the Anti Gay Bill är straffbart med livstids fängelse att vara homosexuell Det är skadligt och strider mot den afrikanska traditionen. Det är också kriminellt att inte rapportera någon som är homosexuell. Jag försöker tänka moget på detta och inte bara skrika idioter mördare!!!, sätta mig in i denna förtryckande majoritets huvuden, men det är svårt. Som om det varit enkelt att vara hbt-person i Uganda redan innan – de har hängts ut och för några år sedan mördades en aktivist om ni minns – eller någon annanstans i världen förresten. Det de håller på med i västvärlden, det verkar spännande. Eh precis.

I Kenya är homosexualitet också förbjudet men vad jag vet har det inte arbetats aktivt med detta ”brott”. De modiga som kommer ut straffas automatiskt ändå med utfrysning och fördomar. Och någon kritik mot Uganda är inte heller att räkna med precis, Kenyas makthavare är ju bundisar med Museveni och elak text censurerad. Tvärtom har debatten blossat upp: ska Kenya också ta i med hårdhandskarna? En demonstration hölls häromdagen där budskapet krasst var att det är slut med mänskligheten om homosexualitet tillåts. ?????

Det som är annorlunda är alltid skrämmande, men what’s up med allt detta hat? Vilket problem upplever dessa inskränkta hatande homofober själva? Vad är det som är skadligt annat än för homosexuella att undantränga sin verkliga identitet? Vad är oafrikanskt med att födas till att älska en annan människa? Kärlek folket, kärlek.

Briljanta Chimamanda Adichie skriver skarpsynt och från en afrikansk vinkel om den liknande situationen i Nigeria: Why can’t he be like everyone else?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *