Vad krävs för att du skulle välja det bättre alternativet?

Jag har alltid varit för miljövänliga transporter, såklart. Hellre ta sig fram med cykel, tåg eller buss (för att inte tala om de hederliga apostlahästarna) än med bil, särskilt för de kortare sträckorna vid pendling och inom tätorter. Jag är för trängselskatt och har nog alltid gillat idén om bilfria städer dit man kan ta sig med snabbtåg efter att ha parkerat i utkanten. Det är ju enkelt för mig att säga, som inte har en bil – absolut. Men från en samhällsperspektiv ser jag mest fördelar. Förutom miljöaspekterna inbjuder det ju både till mer motion och en chans till avkoppling i samband med resan. Samtidigt förstår jag de som försöker få ihop vardagspusslet eller att det inte alltid funkar att åka kollektivt. Och för min egen del tycker jag det verkar lite farligt att cykla i Göteborg med alla korsningar och övergångsställen (för att inte tala om i Nairobi, där jag verkligen önskar att jag kunde svischa förbi de förfärliga bilköerna på cykel). Med det sagt, hur trafiken och infrastrukturen ser ut spelar väldigt stor roll, för trots alla fördelar tänker de flesta i slutändan på sin egen situation. Tänk då om det kunde vara riktigt inbjudande att välja det bättre alternativet?

Som i Hamburg här, där det storsatsas på att ta bort bilarna. Visionen är att det om något decennium ska gå att cykla från norra till södra delen av staden utan att behöva korsa en bilväg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *