Visa lite medmänsklighet, tack.

Utanför Coop där jag bor brukar en äldre kvinna av östeuropeiskt ursprung sitta. Hon hälsar alltid vänligt hej hej men ber inte om något. I början gav jag ingenting av princip men allt efter att tiden gått och vi hälsar på varandra nästan dagligen har hon fått några kronor då och då och ett par bananer ibland. Det känns medmänskligt. Hon pratar ofta med Elton på sitt eget språk och han flörtar tillbaka. Kanske stillar jag mitt eget dåliga samvete också. Här går jag och handlar var och varannan dag medan hon sitter där timme ute och timme in för att få ihop till sitt levebröd. Jag tänker ofta att jag ska försöka prata med henne, höra om hennes historia, men det blir sällan mer än hälsningsfraserna.

Inte alla delar min syn. Idag när jag närmade mig entrén såg jag uppståndelse. En kraftig dam med rullator hötte med fingret mot kvinnan och att döma av en annan förbipasserande kvinnas reaktioner hade hon just uttryckt något riktigt nedlåtande. Om du bara visste vad hon drar runt med sa damen när jag var nästan framme. Och så har vi den senaste händelsen där en Hemköp-handlare vid Stigbergstorget hällde vatten över en tiggande kvinna. Som om hon var ohyra.

Det är inte oproblematiskt. Självklart ska man veta vad man gör när man ger pengar till en tiggare. Att som turist skänka pengar till fattiga barn kan ha direkt negativ inverkan, läs t.ex. den här texten. Men att tiggande romer i Göteborg tillhör organiserad brottslighet finns det inga belägg för. Det är extremt utsatta EU-medborgare som inte sett någon annan utväg än att söka lyckan i Sverige. Att det funkar bevittnar den strida strömmen av nyanlända människor om, men någon lycka handlar det knappast om med förnedring och hemlöshet.
Ett nationellt och ett EU-problem kan man argumentera, inte mitt problem. Ja, någonting måste hända. Så länge är det dock ingen som tvingar dig att skänka pengar eller ens en liten matbit som uppskattas lika mycket.

Men det minsta du kan göra är att visa respekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *