Två hål i väggen?

Tänkte egentligen ägna det här inlägget åt att Vattenfall fått ”fulpris som värsta struntpratare i miljöfrågan” (di.se: Fulpris till Vattenfall). När jag surfade runt stötte jag dock på bland annat Klimax, (fördomsfullt!) tonåringar som vill göra uppror mot fossilsamhället på rebelliskt sätt. Och då kom jag att tänka på hur långt borta det där känns för mig, 23 år gammal. Inte för att jag någonsin ägnat mig åt civilolydnad, men på ett eller annat sätt har jag ändå någon gång identifierat mig med den typen av rörelse. Det känns lite sorgligt att vara ”gammal” och tänka rationellt, på slutet av sin utbildning och åren där efter.. Miljöförbundet Jordens vänner däremot känns lite mer lugnt och fint.

Nåja. Det är faktiskt inte enbart Klimax som kritiserat det helstatligt ägda Vattenfall. Greenpeace klassar dem som Sveriges största miljöbov. De innehar fyra platser på WWF:s Dirty 30-lista Och så nu detta, Climate Greenwash Award 2009. Trots det har VD:n Lars G Josefsson byggt upp en renommé som internationell miljökämpe. Det var ganska roligt att läsa Vattenfalls försvarstal där såklart inga av anklagelserna stämmer.

Ärligt talat vet jag inte vilket arbete Vattenfall AB bedriver, men både investeringar i tyska och polska kolkraftverk, alla kärnkraftsverk, att pumpa koldioxid ner i jorden känns tvivelaktigt som ett led i ett miljöarbete. Frågan är dock hur det ligger till i jämförelse med andra stora energibolag.

I höst ska jag läsa energi. Hoppas på mer kunskaper då!

PS: en gammal goding!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *