Vi måste starta en global energirevolution

Kända människor som går över till eller ägnar en del av sin tid åt välgörenhet, kamp för mänskliga rättigheter eller för miljön (osv) är helt klart betydelsefullt och viktigt. Listan kan förstås göras lång: Bill Gates (till slut), Drottning Silvia, Angelina Jolie, Michael Jackson… Och jag tycker verkligen att det är positivt att man utnyttjar sitt kända namn och sina resurser för något större. Inte minst uppmärksammas arbetet mycket och allmänheten får enklare upp ögonen. I veckan läste jag som sagt om Bianca Jagger. Det var inte första gången jag hörde talas om henne, men några av hennes citat i tidningen kändes så enkelt kraftfulla att jag gärna ville ta upp dem här på bloggen!

Från att ha varit Mick Jaggers hustru och partyprinsessa har Bianca, uppväxt i diktaturens Nicaragua, blivit en stor människorättskämpe som idag lägger mycket energi på klimatförändringarna. De beskrivs ju oftast som ett miljöproblem, men Jagger ser dem som ett hot som berör många aspekter – fred, säkerhet, fattigdom, hunger, massimigration och världsekonomin.

Vi står inför utmaningen hur vi ska skifta till et säkert, lågkoldioxidbaserat energisystem som inte undergräver den ekonomiska och sociala utvecklingen.

För att klara detta måste vi starta en global energirevolution. En revolution som är både politiskt och ekonomiskt förankrad och lyfter fram siffror som visar att förnybar energi stimulerar tillväxten och skapar arbetstillfällen.

– Vi behöver lösningar och innovationer som är skräddarsydda för utvecklingsländerna. Hon menar att det är ett verkligt incitament som erbjuder både god avkastning till företagen och hjälp till dem som står utanför.

Genom att hitta kreativa affärslösningar tillsammans med politiska initiativ, kan vi både rädda planeten och undvika en global klimatkatastrof.

Kan vi, ingenjörer och andra studenter som är framtidens beslutsfattare, ställa upp på det och hänga på, tro?

Artikeln finns i sin helhet i Ernst & Youngs tidning eye, no 3 2008. Har inte hittat någon nätvariant, tyvärr.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *