På energifronten något nytt

Hur olika bränslen är bra och dåliga är ju den ständiga frågan. Koldioxidfrigörande, för dyra, konkurrenter till matproduktion och landareal… Vad sägs då om en förnyelsebar energikälla som konsumerar extra stora mängder koldioxid under framtagningen, och kan odlas i princip överallt utan att konkurrera med livsmedel?

På Dagens nyheters Allt om motor skrivs det idag om ”Odlade alger – framtidens energikälla?”. Algerna kan antingen komma att användas för produktion av biodiesel eller etanol och biogas. Det är på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som möjligheterna för storskalig odling av alger i Norden undersöks, och ämnet känns ju helt klart både intressant och lite för bra för att vara sant. Som grädde på moset ger algerna, enligt laboratorieförsök, väldigt hög energiutbyte; per hektar och år 140 gånger bättre än för solrosor, och 950 än för majs. Och går allt bra hoppas man ha en fungerande demoanläggning igång inom fem år.

Spännande!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *