Att ta efter

Jag är såklart förespråkare av vegetarisk mat. Jag äter inte vego varje dag, men vill gärna och försöker bli bättre – bland annat genom att inspireras från vegofamiljen och andra bra bloggar. Ibland kallar jag mig för hobbyvegetarian eftersom jag bevakar min konsumtion men äter kött när det är enklare. Lite fusk alltså. Men i alla fall. Förutom att det är väldigt gott med vegetarisk mat, så är det här framför allt en enkel etisk fråga för mig; ju färre som äter kött desto fler kan få mat. Och så tillkommer förstås miljöaspekten. Idag är det inte nödvändigt att äta kött varje dag, även om attityden ibland är sådan. I skolbespisningen kan man till exempel äta antingen animaliskt eller vegetariskt, men det finns inget mellanting (eller har jag fel?). Därför blir jag glad när jag på miljöpartiets djurrättsnyhetsbrev läser att man i Ghent i Belgien infört en vegetarisk torsdag. ”Där serveras nu enbart vegetariska rätter i alla skolor, äldreboende och personalmatsalar på torsdagar. Dessutom får alla hushåll kartor över stadens vegomatställen och gratis vegetariska kokböcker delas ut till de 1500 lokala restaurangerna.” Ett steg i rätt riktning för att långsiktigt normalisera vegetarisk mat och minska klimatpåverkan. Ta hit det!

I samma nyhetsbrev läser jag att vindkraftverk varje år dödar 0,01 – 0,04 miljoner fåglar, jämfört med 60-80 miljoner för fordon och upp till 1000 miljoner för byggnader och rutor. Visst, vindkraftverken är färre, men där försvann myten om att de dödar allt liv i luften!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *