Juleljus

Första frosten kom lagom till december och alla ljusen. Plötsligt blev mörkret och kylan mysig och höstdeppen vändes mot glädje.

Och tänk hur många extra kolkondenskraftverk som gick igång i Tyskland.

Det här är verkligen inte tänkt som ett moralmiljöinlägg med pekpinnar i juletid, men jag tänkte att det var läge för en liten påminnelse om marginalelen.

I Sverige är vi väldigt duktiga på att producera bra el, sett till CO2-utsläpp, men vi är också otroligt duktiga på att använda el. Det är nämligen så att elpriserna har varit låga, varför incitament nog för att effektivisera elanvändandet inte funnits. Hur som helst, elen som produceras i Sverige kommer alltid att produceras, oavsett vilken elförbrukning vi har, eftersom den är billig och miljöriktig. Däremot finns det annan produktion, till exempel den på kolkondenskraftverket i Tyskland, som är direkt styrd av vilken efterfrågan som finns. Det är den elen som kallas marginalel. När behovet ökar eller minskar, ökar eller minskar marginalelproduktionen. Som ni kanske förstår är kolkondensel en fruktansvärd, och dyr, miljöbov, som vi idag importerar ganska mycket utav. Skulle vi i Sverige använda mindre el skulle vi istället kunna exportera vår bra el, och helt eliminera produktionen av kolkondens.

Men det får nog bli efter jul…

Min nya lampa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *