Avkastning med ansvar

I vår globaliserade värld blir företag mer och mer landsöverskridande, utan egentlig härkomst och med enorm makt. Ta Wal-Mart, världens största arbetsgivare med dryga 2 miljoner anställda världen över och en omsättning lika stor som Sveriges – deras makt och möjlighet till att nå ut är förmodligen större än flera länders. Så när länder har konventioner, riktlinjer och arbetar med mänskliga rättigheter är det extremt viktigt att även företag har det. Det är också ur den här filosofin som CSR har vuxit, men än finns mycket kvar att göra.

För ett par veckor sedan var jag och lyssnade på Helena Hagberg, i grunden I-are och numera investerare på Nordea Investment Funds. Hon pratade just om det här; vilket ansvar företag egentligen har, att Corporate Responsibility faktiskt är business opportunities och om hennes arbete med ansvarsfulla investeringar på Nordea. Tyvärr var en man i publiken lite väl frågvis varför hela föreläsningen inte hanns igenom som planerat, vilket var väldigt synd, men jag tog tillfället i akt och pratade med henne efteråt istället. Vad som gladde mig var att Helena Hagberg helt tog mitt parti och berättade att hon tycker det är konstigt att det faktiskt inte har hänt mer i vår utbildningen gällande CSR och hållbar utveckling sedan hon slutade plugga för fem år sedan. Nu ska hon ge mig lite input och tips på hur jag kan få utbildningsledningen att få upp ögonen för detta och värdet i att studenterna som går ut har mer kunskap inom det här området. Förhoppningsvis blir det mer tyngd i orden när konkreta exempel och synpunkter från näringslivet finns med!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *