Att vara mamma – den ultimata kvinnorollen

Det är många mammor hemma här i min stadsdel. (Många pappor också för den delen, särskilt nu när solen börjar titta fram. Men än så länge har jag inte träffat så många av dem eftersom pappor ju oftare är hemma när barnet har blivit lite äldre.) Vi är mammor. Vi tar hand om våra bebisar och vi träffas ibland i olika sammanhang för barn. Öppna förskolan, kyrkan, biblioteket. Där kretsar allt kring barnen. Vad heter hen? Hur gammal är hen? Pratar om barnens framsteg, utbyter råd och erfarenheter kring mat, sömn och annat. Våra egna namn, yrken och bakgrund är ointressant eller kommer först senare, kanske med några få mammor som träffats flera gånger. Nej, i dessa sammanhang är vi först och främst mammor med våra barn i första rummet. Den ultimata kvinnorollen. Omhändertagande, kärleksfulla.

Jag vill inte säga att vi är reducerade till mammarollen, men där är jag Eltons mamma, i periferin, inte Julia. Och omedvetet ser jag också så på de andra mammorna – som om det hör ihop att vara mamma kategoriserar jag dem som traditionella kvinnor i lågstatusyrken, inga karriärister. Blir liksom lite förvånad när vi i själva verket är läkare, ingenjörer, jurister, revisorer, banktjänstemän. Sjuksköterskor och förskolelärare också.

Är det jag som är fördomsfull? Såklart, men om till och med jag, som är en av dem, har fördomar, hur ser då samhället på oss?

Fastän många av oss är rätt så jämställdhetsmedvetna och vill skydda våra barn från samhällets krav och normer är det som att man trillar dit själv ändå. I kvinnofacket. Blir automatiskt den som har mest koll och kontroll över hemmet. Funderar på att gå ner i arbetstid, prioriterar familjen, tar ansvar. Inte att det är något dåligt att vara mamma, hemma och omhändertagande, tvärtom, men status är det inte.

Vad jag menar är att det krävs mycket för att själv ändra gamla mönster och bryta sig loss, för samhället hjälper inte till. Jag vill ju vara en bra mamma och vad en bra mamma är är på något sätt inpräntat i oss efter generationer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *